top of page
Search

Lumea informatica si sociabilitatea. Eseu

Bine v-am gasit. In acest eseu incerc sa descriu influenta lumii informatice asupra sociabilitatii. Sociologia are in vedere premiza ca oamenii vor evolua impreuna, de aceea se intreaba cum va arata lumea cand interactiunea dintre ei se va modifica. Ea nu concepe ca indivizii sa traiasca singuri, dezinteresati de ceilalti, nu doar in sens moral-afectiv, cat si ca urmare a dependentei economice sau politice. Dar sociologia nu trebuie sa excluda posibilitatea ca nevoile omului vor fi satisfacute de masini care lucreaza pentru acesta, sau, mai mult, ca traiul intr-un mediu modificat de masini va elimina anumite nevoi, gasind noi mijloace pentru a implini altele.

Masini au existat din toate timpurile, numindu-se unelte, cand aveau o structura simpla, precum roata, toporul, vasele din lemn, devenind uneori complicate, precum instalatiile industriale. Ele au servit drept mijloc in atingerea scopului uman. Erau fara viata, inteligenta, nu se “emancipau”, ci intelesul masinilor era de a prelungi mana omului, capacitatea lui de a opera. Sociabilitatea a fost favorizata de dezvoltarea tehnicii. Dezvoltandu-se mijloacele de transport, omul a parcurs mai repede distante lungi. A avut astfel prilejul, intr-o viata, sa vada locuri mai numeroase si sa cunoasca oameni noi. In acelasi mod, evolutia comunicatiilor a permis interactiunea dintre oameni aflati in contexte fizice diferite. Un fir al acestor evolutii se poate trasa, fara a evidentia o ruptura, inca de la aparitia scrierii, urmand cu transmiterea mesajelor de catre scribi, mai tarziu extinderea comunicarii prin tipar. Oamenii puteau accesa acum informatii (in sensul de mesaje) distribuite in masa si de la diferite distante, dar inca nu-si puteau vorbi sau se vedea in acest mod. A fost inventat telefonul, apoi televizorul, si s-ar spune ca omul a avut posibilitatea deplina de a-l “intalni” pe celalalt om, vazandu-l, auzindu-l, scriindu-i cuvinte, doar ca cei doi nu puteau fi impreuna fizic. Am admite chiar ca internetul, sau reteaua, desavarseste conectivitatea dintre un om si toti ceilalti, oferindu-i servere unde sa pastreze inregistrari audio, filme, unde sa organizeze conferinte.


Daca televiziunea sau radioul au mentinut un dezechilibru in termeni de putere intre sursa mesajului (ex. un anumit post tv) si receptori, in sensul ca receptorii nu puteau controla decat in mica masura ce emisiuni erau difuzate si in general nu participau la conceperea sau desfasurarea lor, internetul ofera sansa fiecarui participant sa modifice cadrul, facandu-si simtita prezenta. Celelalte consecinte ale retelei informatice sunt cunoscute, fiind des vehiculate: adoptarea unui model al democratiei participative, in care fiecare individ are acces rapid, prin internet, la vot si la luarea deciziilor, ceea ce duce la o slabire a birocratizarii.


Organizatii mai mici, flexibile, adaptate contextelor locale. Un stat national slabit, stiindu-se ca el isi exercita suveranitatea asupra unui teritoriu, iar in prezent retelele informatice depasesc spatiul unei anumite tari, iar oamenii sunt liberi sa se asocieze indiferent de locul unde se afla. Pe acest fir al argumentatiei, se ajunge la o lume globala unde sensul unui eveniment nu mai este oferit de marile traditii, nici impus de un guvern in numele unei societati date, ci indivizii, angajati in comunitati sub forma de retea, acorda, construiesc semnificatii. Acestea se schimba permanent, ori intra in contradictie, deoarece indivizii se fragmenteaza, adica participa la retele diverse, in care cultura, sau setul de norme, valori, explicatii, sunt mereu altele. Omul global, accesand liber un spatiu infinit, traieste astazi intr-o comunitate, gusta dintr-un pahar, iar maine gaseste ceva nou, este foarte flexibil si creativ, adica nu asculta de nicio norma consacrata si de nicio autoritate, fabricand el cadrul de intelegere a lumii alaturi de altii asemenea lui.

Se merge chiar mai departe. Individul, dupa ce isi pierde constiinta centralitatii, data de participarea la sacru sub ascultarea unei anumite traditii, ajunge sa conceapa ca alte organisme ar fi superioare lui in stapanirea planetei. Inteligenta artificiala este un tel care vede masinile ca fiind capabile de inteligenta, si cauta sa le ofere aceasta deschidere. Scenariile apocaliptice, element insotitor al deconstructiei marilor cadre de semnficatii, prevad nu doar un Pamant in care bacteriile si virusii devin organisme atat de rezistente incat distrug umanitatea, ci si masini inzestrate cu inteligenta si constiinta de sine, care preiau conducerea asupra Pamantului si ii supun pe oameni.


Acest curs posibil al evenimentelor reprezinta o ideologie periculoasa.

 
 
 

Comments


© 2020 by Andrei Hagherlacher. Publicat cu Wix.com

bottom of page